InCliMa.gr • Indoor Climate Management | Θέρμανση • Κλιματισμός • Ηλιακά Συστήματα | Μελέτη • Επίβλεψη • Εγκατάσταση • Συντήρηση

24/7 Υποστήριξη

Άμεση Ανταπόκριση

Μελέτη - Επίβλεψη

Ενεργειακών Έργων

Καλέστε τώρα 694 468 9736

Τεχνική Συμβουλευτική Υποστήριξη

Κεντρική Κλιματιστική Μονάδα (AHU) VRV-VRF-DUCT

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ VRV - VRF

Τα πολυδιαιρούμενα συστήματα μεταβλητής παροχής ψυκτικού ρευστού VRV VARIABLE REFRIGERANT VOLUME - VRF Variable Refrigerant Flow, αποτελούν την πλέον εξελισσόμενη τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας στον κλιματισμό. Διανύοντας την τρίτη δεκαετία από την πρώτη εφαρμογή τους, αποκτούν όλο και ευρύτερη διάχυση στις εγκαταστάσεις κλιματισμού.

Οι εξελιγμένοι αλγόριθμοι και ο η διαρκής προσαρμογή της ροής του ψυκτικού υγρού ανάλογα με την ζήτηση καθώς και η αυξομείωση των στροφών του inverter συμπιεστή προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Μία εξωτερική μονάδα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός ή πολλών χώρων. Επιπλέον τα συστήματα VRV- VRF λειτουργούν ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, χειμώνα και καλοκαίρι.

Σημαντικό για την επιτυχημένη εφαρμογή ενός συστήματος VRV-VRF αποτελεί η σωστή μελέτη των αναγκών και η ορθή επιλογή των σωστών μονάδων καθώς τα συστήματα αυτά συνεργάζονται άψογα με πολλές διαθέσιμες λύσης ανάκτησης θερμότητας για Heat Recovery V.A.M

Για κάθε εφαρμογή που ενδιαφέρεστε να υλοποιήσετε να συντηρήσετε ή να επισκευάσετε, η ομάδας μας είναι διαθέσιμη να σας προτείνει την καλύτερη λύση.

Σχεδίαση - Εγκατάσταση - Συντήρηση Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδας (Air Handling Unit - AHU)

Οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση όλων των χαρακτηριστικών μεγεθών που αφορούν τις συνθήκες ενός χώρου. Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, την υγρασία αλλά και την ποιότητα του αέρα.
Είναι μονάδες που συνδυάζονται με δίκτυα αεραγωγών. Κατασκευάζονται με τη σύνδεση του απαραίτητου εξοπλισμού σε συστοιχίες. Ο εξοπλισμός καλύπτεται με μεταλλικά πλαίσια και υλικά που συμβάλλουν στην ηχομόνωση και τη θερμομόνωση.

Τί περιλαμβάνει μία κεντρική κλιματιστική μονάδα;

  • Στοιχείο, αναλαμβάνει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα προσαγωγής.
  • Υγραντήρας, αναλαμβάνει την προσθήκη νερού σε μορφή ατμού, με σκοπό την αύξηση της σχετικής υγρασίας του αέρα προσαγωγής, εφόσον αυτό απαιτείται.
  • Φίλτρα αέρα, αναλαμβάνουν τον καθαρισμό του νωπού αέρα προσαγωγής από σκόνες, ρύπους και άλλα στερεά σωματίδια.
  • Ανεμιστήρες, δημιουργούν την απαραίτητη διαφορά πίεσης στο δίκτυο ώστε ο αέρας να φτάνει μέχρι και το πιο απομακρυσμένο στόμιο, με την κατάλληλη ταχύτητα.
  • Ηλεκτρικές αντιστάσεις, χρησιμοποιούνται για την κάλυψη φορτίων αιχμής καθώς και την κάλυψη μερικού φορτίου εφεδρείας κατά τις φάσεις απόψυξης της κλιματιστικής μονάδας.
  • Εξοικονομητές, μεταφέρουν θερμότητα μεταξύ αέρα προσαγωγής και επιστροφής, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση του φορτίου του συμπιεστή. Το καλοκαίρι προ-ψύχεται ο νωπός αέρας, ενώ το χειμώνα προθερμαίνεται. Ονομάζονται επίσης και συστήματα ανάκτησης θερμότητας.

Ανάλογα με την εφαρμογή, οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, ενδέχεται να περιλαμβάνουν και επιπλέον βοηθητικό εξοπλισμό.

Οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση, την ψύξη και τον αερισμό ξενοδοχείων, χώρων εστίασης, άθλησης, διασκέδασης και εργασίας, όπου υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για τις συνθήκες ποιότητας του αέρα.

Οι μεγάλοι κατασκευαστές όπως η CARRIER, η DAIKIN κ.α. κατασκευάζουν κεντρικές κλιματιστικές μονάδες με μεγάλο εύρος απόδοσης. Ωστόσο μπορούν να κατασκευαστούν και συστήματα με ξεχωριστή επιλογή κάθε τμήματος του εξοπλισμού ώστε η κεντρική κλιματιστική μονάδα να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του χώρου για τον οποίο προορίζεται.

Μπορούμε να μελετήσουμε, να σχεδιάσουμε, να εγκαταστήσουμε ή να συντηρήσουμε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες για κάθε εφαρμογή.

Σχεδίαση - Εγκατάσταση - Συντήρηση Κλιματισμού με Αεραγωγούς (Ventilation Ducts)

Η ομοιομορφία στην θερμοκρασία χρειάζεται μελέτη και σωστό σχεδιασμό.

Πού χρησιμεύουν οι αεραγωγοί (vent ducts)

Τα δίκτυα αεραγωγών μας επιτρέπουν να κλιματίσουμε ακόμα και τον πιο απαιτητικό χώρο. Ολόκληρη η εγκατάσταση είναι μη ορατή ενώ ακόμα και τα στόμια εξόδου αέρα, βάφονται σε όποιο χρώμα αρμόζει στο χώρο. Απαιτείται προσεκτική μελέτη ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στη θερμοκρασία του χώρου και να αποφεύγονται ενοχλητικά ρεύματα αέρα.

ΨΥΚΤΗΣ ΝΕΡΟΥ - CHILLER

Είναι συγκροτήματα με σκοπό την ψύξη νερού και άλλων υγρών. Με βάση τη λειτουργία του θερμοδυναμικού κύκλου συμπίεσης ατμών, απορροφούν θερμότητα από ένα υγρό, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του, ενώ στη συνέχεια την αποβάλλουν σε ένα πιο θερμό περιβάλλον.

Η πιό συνηθισμένη χρήση τους είναι για να ψύχουν νερό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για τον θερινό κλιματισμό οικιακών, επαγγελματικών και βιομηχανικών χώρων. Με τη χρήση εσωτερικών τερματικών μονάδων νερού, παραλαμβάνονται τα θερμικά φορτία απο τον ψυχόμενο χώρο και απορρίπτονται στο περιβάλλον.Οι εσωτερικές αυτές μονάδες (F.C.U. - Fan Coil Unit) μπορεί να είναι τοίχου (wall mounted), οροφής (roof top), δαπέδου (floor standing) καθώς και μονάδες για σύνδεση με αεραγωγούς (ductable).

Πέραν της ψύξης νερού για κλιματισμό χώρων, οι ψύκτες - chiller χρησιμοποιούνται για τη την ψύξη γάλακτος, υγρών ψύξης βιομηχανικών εγκαταστάσεων κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εναλλάκτης απορρόφησης θερμότητας (εξατμιστής) κατασκευάζεται απ απο υλικό που να μην αντιδρά χημικά με το ψυχόμενο υγρό.

Ανάλογα με τον τρόπο απόρριψης της θερμότητας, οι ψύκτες χωρίζονται σε:

α. Αερόψυκτους ψύκτες. Η θερμότητα απορρίπτεται στον αέρα του περιβάλλοντος. Τα στοιχεία συμπήκνωσης ( condenser) είναι αέρα - ψυκτικού ρευστού (freon ), ενώ η λειτουργία τους ενισχύεται με τη χρήση ανεμιστήρων σταθερών ή μεταβλητών στροφών.

β. Υδρόψυκτοι ψύκτες. Η θερμότητα απορρίπτεται σε νερό το οποίο μπορεί να προέρχεται απο θάλασσα, ποτάμια, πηγάδια. λιμνες κ.α. Ο συνπυκνωτής εδώ είναι νερού - ψυκτρικού ρευστού, ενώ για την κυκλοφορία του νερού χρησιμοποιούνται αντλίες νερού με φίλτρα και διατάξεις ελέγχου της παροχής και της πίεσης.

γ. Πύργοι ψύξης. Αποτελούν μία ενδιάμεση επιλογή. Η απόρριψη της θερμότητας απο τον συμπυκνωτή γίνεται με τη χρήση νερού το οποίο όμως στη συνέχεια ψύχεται με τον αέρα του περιβάλλοντος, συλλέγεται και επανακυκλοφορεί. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των πύργων ψύξης είναι ότι απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίες συμπύκνωσης απο τους αερόψυκτους, καθώς η συμπύκνωση γίνεται σε θερμοκρασία υγρού βολβού Twb και όχι σε θερμοκρασία ξηρού βολβού Tdb, ενώ λόγω της ανακύκλωσης του νερού, μπορούν χρησιμοποιηθούν και με νερό από το δημόσιο δίκτυο παροχής.

Οι συμπιεστές των ψυκτών είναι κοχλιωτοί (screw) ή περιστροφικοί (scroll) ανάλογα με την απαιτούμενη ψυκτική ισχύ και τις διακυμάνσεις φορτίου. Οι συμπιεστές είναι συνήθως σταθερών στροφών και φέρουν διατάξεις ομαλής εκκίνησης για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της αξιοπιστίας. Σε περίπτωση συστοιχίας συμπιεστών, η λειτουργία τους προσαρμόζεται συνεχώς στο ψυκτικό φορτίο, μέσω ενός εγκεφάλου ο οποίος επιλέγει πόσοι και ποιοί συμπιεστές θα λειτουργήσουν.

Οι ψύκτες - chillers είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί και εφαρμόζονται σε πολλές εφαρμογές στη χώρα μας λόγω του θερμό κλίματος. Ακόμα και σε εφαρμογές όπου υπάρχουν και ανάγκες θέρμανσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με καυστήρα πετρελαίου, αερίου ή βιομάζας.

Για την επιλογή του κατάλληλου ψύκτη απαιτούνται τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Ψυκτικά φορτία.

2. Κλιματολογικά στοιχεία τόπου εφαρμογής.

3. Είδος εφαρμογής.

4. Διαθεσιμος χώρος, εσωτερικά - εξωτερικά.

Η συντήρηση ενός ψύκτη αποτελεί βασική προϋπόθεση

1. Χημικός καθαρισμός εξωτερικής επιφάνειας συμπυκνωτών (condenser).

2. Χημικός καθαρισμός εσωτερικού υδραυλικού κυκλώματος.

3. Καθαρισμός - αντικατάσταση φίλτρου νερού.

4. Έλεγχος πίεσης υδραυλικής εγκατάστασης.

5. Έλεγχος διακόπτη ροής (flow switch).

6. Έλεγχος ηλεκτρολογικών συνδέσεων, αισθητηρίων θερμοκρασίας και πίεσης και ακροδεκτών.

Για την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία ενός ψύκτη – chiller απαιτείται ορθή επιλογή, προσαρμοσμένες ρυθμίσεις και τακτική συντήρηση από συνεργείο με γνώσεις ψυκτικού, υδραυλικού και ηλεκτρολόγου.

Η ομάδα μας αναλαμβάνει κάθε στάδιο από την επιλογή του κατάλληλου ψύκτη μέχρι την εγκατάσταση και τη συντήρηση.

Οι κλιματιστικές μονάδες που συνεργάζονται με δίκτυα αεραγωγών (καναλάτες), πρέπει να έχουν επαρκή ισχύ ανεμιστήρα, ώστε να μπορεί να υπερνικήσει τις απώλειες πίεσης και ο κλιματισμένος αέρα να φτάνει με επαρκή ροή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της εγκατάστασης. Η ισχύς του κλιματιστικού πρέπει επίσης να καλύπτει το σύνολο των θερμικών και ψυκτικών φορτίων.

Οι αεραγωγοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.
α. Εύκαμπτοι.
β. Μεταλλικοί, ορθογωνικής ή κυκλικής διατομής.

Οι αεραγωγοί προσαγωγής πρέπει να φέρουν πάντα θερμική μόνωση ώστε να αποφεύγονται οι υγροποιήσεις κατά τον θερινό κλιματισμό.

Η επιλογή της διατομής, πρέπει να οδηγεί σε αποδεκτές ταχύτητες αέρα ώστε να μη δημιουργείται θόρυβος από τον αέρα, αλλά να μπορεί να μεταφέρει και επαρκής ποσότητες αέρα. Στους αεραγωγούς ορθογωνικής διατομής, υπάρχει όριο μεταξύ του ύψους και του πλάτους. Δεν πρέπει δηλαδή να κατασκευάζονται ορθογωνικοί αεραγωγοί μεγάλου πλάτους και πολύ μικρού ύψους.

Τα σημεία ελκυσμού του κλιματιστικού (εισαγωγή) πρέπει να επιλεγούν επίσης προσεκτικά και οπωσδήποτε να μην βρίσκονται σε χώρους με έντονες οσμές. Στην περίπτωση που γίνεται προσαγωγή νωπού αέρα για την αύξηση της ποιότητας του κλιματισμένου αέρα, θα πρέπει να λαμβάνεται από σημεία του περιβάλλοντος χωρίς οσμές και ρύπους.

Η εγκατάσταση κλιματιστικών με αεραγωγούς - κανάλια, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένο κόστος εγκατάστασης, υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερες εσωτερικές μονάδες κλιματισμού, μεγάλη ευελιξία στο σχεδιασμό της εγκατάστασης και μειωμένο κόστος συντήρησης. Για να έχουμε όμως τα παραπάνω πλεονεκτήματα, πρέπει να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση της εγκατάστασης.

Η ομάδας μας, είναι στη διάθεσή σας για κάθε ζήτημα που σας απασχολεί.

Επισκευή ψύκτη μετά από διακυμάνσεις της τάσεις δικτύου. Τοποθετήθηκε επιτηρητής τάσης με delay on για τη μέγιστη δυνατή προστασία απoϋπέρταση και υπόταση.

LG DUCT

LG DUCT
LG DUCT

DAIKIN FDBM

DAIKIN FDBM
DAIKIN FDBM

DAIKIN FBQ

DAIKIN FBQ
DAIKIN FBQ

DAIKIN FDX

DAIKIN FDX
DAIKIN FDX

DAIKIN FDB

DAIKIN FDB
DAIKIN FDB

MIDEA MT

MIDEA MT
MIDEA MT