Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη πρωτογενής μορφή ενέργειας, με μεγάλη εφαρμογή/ διάχυση στα συστήματα ψύξης και θέρμανσης οικιακών, επαγγελματικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το www.enikonomia.gr , οι αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα κυμανθούν αυξήσεις από 3% έως 15,6% από 1/8/21, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας:
-Οικιακή κατανάλωση (χαμηλή τάση): χρέωση ισχύος 0,13 Euro/kVA (η τιμή παρέμεινε ίδια) και χρέωση ενέργειας 0,56 λεπτά Euro/kWh (από 0,542, αύξηση 3,3 %)
-Πολύτεκνοι και δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου: χρέωση ενέργειας 0,62 λεπτά Euro/kWh (από 0,602, αύξηση 2,99 %).
-Λοιποί πελάτες χαμηλής τάσης (καταστήματα κ.α.): χρέωση ισχύος 0,51 Euro/kVA Συμφωνημένης Ισχύος Παροχής ανά έτος (από 0,52, μείωση 2 %) και χρέωση ενέργειας 0,52 λεπτά Euro/kWh (από 0,488, αύξηση 6,5 %).
-Πελάτες μέσης τάσης: χρέωση ισχύος 1.384 Euro/MW Μεγίστης Μηνιαίως τιμής της Μέσης Ωριαίας Ζήτησης τις Ώρες Αιχμής (από 1.197, αύξηση 16 %).
-Πελάτες υψηλής τάσης: χρέωση ισχύος 23.560 Euro/MW (από 24.062, μείωση 2 %).
Από τις χρεώσεις αυτές απαλλάσσονται οι αγροτικοί πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, οι νυχτερινές καταναλώσεις ενέργειας πελατών χαμηλής τάσης, καθώς και οι καταναλώσεις ενέργειας δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α εντός των ορίων κατανάλωσης που ισχύουν.
Οι παραπάνω αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν απ’ ευθείας το κόστος της ενέργειας για όσους χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα ή αέρα-νερού. Ο λόγος είναι ότι οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για να αντλήσουν θερμότητα από ένα χώρο σε ένα άλλο, σε αντίθεση με ηλεκτρικά καλοριφέρ και ηλεκτρικές σόμπες που απλά μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική.
Στον αντίποδα των απλών ηλεκτρικών αντιστάσεων, οι αντλίες θερμότητας αντλούν θερμότητα από το περιβάλλον προς το χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε, αν αναφερόμαστε μόνο σε θέρμανση. Ειδικότερα, χρησιμοποιούν τον κύκλο ψύξης και τη συμπίεση ατμών μέσω συμπιεστών αερίου. Το ψυκτικό ρευστό (freon) εξατμίζεται στην εξωτερική μονάδα απορροφώντας θερμότητα από το περιβάλλον. Στη συνέχεια, ο συμπιεστής συμπληρώνει όση ενέργεια χρειάζεται ώστε να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία στον συμπυκνωτή, όπου η θερμότητα αποδίδεται στον αέρα ή στο νερό. Η συνολική ενέργεια λοιπόν που παίρνουμε στο χώρο μας ΔΕΝ είναι η ενέργεια που κατανάλωσε η αντλία θερμότητας. Σε αυτήν προστίθεται η δωρεάν ενέργεια του περιβάλλοντος που απορροφήθηκε.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ = ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
Τα παραπάνω βέβαια δεν είναι σε σταθερή ποσόστωση. Αυτό οφείλεται στο ότι εφόσον οι αντλίες θερμότητας αντλούν θερμότητα από το περιβάλλον, η λειτουργία τους επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του. Αναφερόμενοι πάντα σε λειτουργία θέρμανσης, όσο περισσότερο κρύο κάνει, τόσο αυξάνεται η κατανάλωση των αντλιών θερμότητας (ειδικότερα από τους 4°C και κάτω). Η λειτουργία σε θέρμανση για τις ποιοτικές αντλίες θερμότητας συνεχίζεται μέχρι τους -15°C εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτουν οι κατασκευαστές. Αυξάνεται όμως οι κατανάλωση τους, αφού δυσκολεύονται να αντλήσουν θερμότητα από τόσο χαμηλή θερμοκρασία.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια ΔΕΝ περνάει αυτούσια στο κόστος χρήσης των αντλιών θερμότητας. Η θερμότητα που απορροφάται από το περιβάλλον μπορεί να φτάσει και το 80% της θερμότητας που χρειαζόμαστε. Γίνεται δηλαδή χρήση ΜΟΝΟ 20% ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα η αύξηση στο τιμολόγιο επηρεάζει ένα μικρό μέρος από το κόστος λειτουργίας μιας αντλίας θερμότητας.
Τέλος να αναφερθεί ότι για την επιλογή ενός συστήματος θέρμανσης, δεν εξετάζουμε μόνο το κόστος πρωτογενούς ενέργειας π.χ. ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.α. Εξετάζουμε το εκτιμώμενο κόστος λειτουργίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε εφαρμογής, όπως είδος χρήσης, μονώσεις, περιοχή κ.α. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και καμία τεχνολογία δεν είναι καλή αν δεν εφαρμοστεί σωστά.